PhotoPasiSalminenCom

26Aug/12Off

TWS Cover – behind the scenes photos

Transworld Snowboarding - October 2012 cover! Big thanks to Eero and whole TWS crew!!!

And this is how we did it! Canon 1DmkIV + Canon 8-15mm fisheye @11mm, 1/500th, f4, iso800, Pocketwizard TT5 transmitter, Pocketwizard multimaxes receiving, 2x Hensel Porty, 1x Bowens gemini flash.

Looking right angle for night shoot mission. I really rarely go to spot before session, but this time I wanted to check few angle options before night

More angles

One more...

This is the spot were I gonna shoot. Now setting lights. First light is set to far left to light opposite wall. One more light is added to left side to light rider and opposite wall

Next light is so called main light for this setup. It stand middle of flightpath and is in 4 to 5meters high

Still wondering should I be lower.... Another light also added top left.

Testing how mainlight and light from left side comes to my hand

This is how spot looks like from ground. Main light is just above where I took this photo.

Mainlight

Same place than above. without mainlight.

Flash with softbox to create soft on smooth light to Eero and opposite wall.

Back to shooting spot and checking lights. I am now ready to shoot it.

Ready!

Heikki & Eero speculating speeds. Joonas Kenttämies filming. Behind landing is videolight and behind Joonas camera is one flash with big soft box

Eero getting ready for action

ps. Can you remember this one? photo from Nitro Ad! Love that spot!

and actual Nitro Ad

 

5Jan/12Off

Edellisen reissun vika juttu…

Tässä skidi clippi edellisen reissun vikasta jutusta. Lingosta katkes ketjut ja jarrut räjähti käsiin tuolla. Onneks muutaman tunnin fiksillä siitäkin selvittiin...

http://vimeo.com/34467602 Suoraan pöllitty Ettalan Vimeosta...

1Dec/11Off

Lumilautakuvien valaistusta osa 20

Jatketaan vähän vanhemmilla kuvilla. Tää kuva on Big Bearilta vuodelta 2008. Tää kuva on ilta-auringon aikaan otettu ja periaatteessa olis varmaan voinut ottaa tän myös suoralla kameran päällä olevalla salamalla, mutta ihan tällästä en olis saanut sillä tehot ei riitä yhdessä salamassa. Tossa on molemmilla puolilla mua oli yhteenä 5 tai 6 pikkusta canon 550/580 tyylistä pikkusalamaa sojottamassa Eeroa päin. Tässä ollaan taas käytetty kikkaa millä saa salamaa käytettyä 1/500th ajalla. Tuosta vaneriseinästä oikeallapuolella huomaa hyvin miten paljon salama valoittaa ruutua. Eli 5deen synkka ei riitä 1/500th ajalla edes puolikkaaseen ruutuun, mutta tässä tapauksessa ei edes tarvitsekkaan.

Eero Ettala - haakonflip mute to wall

Heikki Sorsa fs720 tail to wall

Kamera: Canon EOS 5D
Valotus: 1/500
Aukko: f/10
Polttoväli: 15 mm
ISO-herkkyys: 100

Ilta-auringon valolla kuvattaessa pitää olla aika tietoinen kauanko kuvaukset kestää. Näiden kahden kuvan ottojen välissä on vain 13 minuuttia ja voisin jopa uskaltaa väittää, että 13 minuuttia ton Heikin kuvan jälkeen aurinko oli jo lähes kokonaan puiden takana.

 

 

29Nov/11Off

Lumilautakuvien valaustusta 19

Otetaan taas tähän sarjaan hieman simppelimpi valoitus.
Otin tän kuvan 2008 keväällä Northstarin hiihtokeskuksessa. Ne oli siellä vääntänyt tollasen hyndän mihin alle/väliin mahtuu kissa ja toi kumpu takana tehtiin Itäahon Jaakon pyynnöstä, että se pääsee tekeen kunnon follow-cam ajoja. En kyllä muista onko noita shotteja ollut jossain leffassa, mutta tässä ainakin kuva. Itse kuva mun mielestä ei ole kovinkaan ihmeellinen, mutta ajattelin jakaa sen nyt valotuksen takia. En nyt kirveelläkään muista, että otettinko tää aamulla vai illalla, mutta jokatapauksessa se otettiin sillon kun aurinko on matalalla. Jos on mitään mahiksia valita aikaa niin aamu tai ilta on niin jeppis kamaa. Laskijalle huonot puolet on, että Aamulla on lähes aina alastulot jäässä ja iltapäivällä/illalla ne on aivan mössönä. Oli miten oli arska paistaa tuolta vasemmalta ja sitten mulla oli 4kpl canonin pikkusia salamoita tossa oikealla puolella ton lipun vieressä täydellä teholla pamahtamassa suoraan Eeroa päin. Nämä pikku salamat antaa just sopivasti potkua Eeroon, että se poppaa tuolta taustasta irti. Tää kuva ollaan otettu ennen Pocket wizardin hypersync aikakautta ja kikkana tässä on se, että laskija on yli puolenvälin ruudussa ja tuo Canonin 1DmkIII pystyy valoittamaan 1/500th ajalla ainakin puolet ruudusta.

Kamera: Canon EOS-1D Mark III
Valotus: 1/500
Aukko: f/4
Polttoväli: 108 mm
ISO-herkkyys: 125

17Sep/11Off

How to light snowboard photo – part 18

On right side there is flag where you can change language! / Oikealla puolella on liput joista voi vaihtaa kielen -->

This is English follow-up from my popular article series "lumilautakuvien valaistusta" where I have explained how I have made the photo in lightning wise. I have done this series in Finnish past 16 times and I have got plenty of comments and mails concerning about these. So I think it would be nice to write these in English also. I really need to excuse my English writing, there will be many word written wrong or whole sentence written wrong, but please do not mind those. I guess and really hope that you can still get what I mean...

This time photo is:

Eero Ettala - fs 180 at Helsinki, Finland.

"This photo was taken during the film shoot for Euro Gap. This spot is in the heart of Helsinki, its a really cool water gap, the water was barely frozen, so it would have really sucked to fall in the middle. but thank god pasi´s winch had enough horse powers to clear the gap! I also ended up doing a switch backie over the gap, but i think this front 180 shot came out better! Viva La EURO GAP!" -Eero Ettala

As you can see from shadows and from Eero that I put flashes to both sides and light is coming from straight from sides. On left side it was easy to put flash, but on right side was bit harder. I need to put flashes quite far away since riders did land pretty fast and there for I could not put my lightstands on their way.


As you can see from here how my flashes were. Those ugly yellow lights are from Jaakko Itäahos tungsten lights. This is pre-pocketwiz hypersync era and on that time you need to use filter on flash to match you flash color temperature to those yellow lights or put more power to flash than those tungstens give.

Camera:

 • Canon 5DmkII
 • 50mm 1.8 @ 2.2
 • 1/200th
 • Iso 160

Flash

 • Left side:
 • Hensel porty
 • 2x Nikon sb24
 • Right side:
 • Bron mobil
 • 2 Canon 550ex
 • Pocket wizard multimax

If you are Fan of Eero please check these ones. http://www.ettala.com/ AND http://www.facebook.com/photo.php?fbid=10150378084121282&set=a.10150216240626282.349248.114438521281&type=1&theater

6Sep/11Off

Lumilautakuvien valaistusta osa 17

Sarja jatkukoon!!

Kuvina edelliskaudella otetut Ettalan Eero craili ja Sirviön Fredun fs 180. Nimittäin molemmat kuvattiin samalla kertaa ja samalla setupilla. Tää oli aika hyvä sessari, Eeron kuva oli Onboardin kannessa sekä muutamassa muussa lehdessä ja Fredun kuva oli Iconin kataloogissa ja muutamassa lehdessä myös. Vauhdit tähän otettiin sillä mun duunaamalla spedelingolla. Linko on tossa vasemmalla takana olevan kummun takana. Eero anto Fredulle vauhdit ja Fredu Eerolle. Pojat joudu maastoutumaan heti kun oli saanut laskijan vauhtiin, ettei sitten oo kuvassa.

Molemmissa kuvissa on tosiaan sama setuppi valojen suhteen

Fredun shotti

- Canon EOS-1D Mark III

- 70-200mm @ 135mm

- Iso 250

- 1/400 s

- aukko 4.5

 

Eero Shotti

- Canon EOS-1D Mark III

- 70-200mm @ 160mm

- Iso 100

- 1/400 s

- aukko 4

 

Salamat mulla oli suoraan sivuilla. Toisellapuolella oli Hensel porty ja toisella puolella bron mobil. Molemmat salamat oli suht korkeella, ettei sitten toi lumi palais puhki.

Tossa oikeella näkyykin toinen salama. Tää kuva oli semmonen aika hätähätä viriviri. Laitoin 5deen mun laukun päälle randomisti killumaan ja laukasin sen samalla pocket wizardilla millä salamat pamahteli. Linssinä tässä oli 90mm tiltshift.

Jostain syystä tuolloin mun Hensel ei tykännut jokakerta laukaistua, tein kunnon virityksen sinne. Vippasin geniksen laukkuun ja pistin Canonin speedliten kiinni toiseen wizardiin ja salaman osoittamaan henselin orjakennoa. Tällätyylillä sain salamat välkkymään aina. Tästä kuvasta huomaa mitä vaikutusta on jos toinen salama ei välähdä.

 

6Sep/11Off

Lumilautakuvien valaistusta osa 13 – Kuva julkaistu

Noniin, tuossa viimekeväänä kirjoittelin http://pasisalminen.com/blog/?p=1668 tollasen postauksen. Nyt itse kuva ollaan julkaistu Snowboarder magazissä Ameriikoissa, Nitro teki siitä aukeaman mainoksen ja liitti myös potretin siihen.

 

26Jun/11Off

Lumilautakuvien valaistusta 16

Joskus sitä säätila mahdollistaa ja myös hankaloittaa kuvausta. Mulla oli visio aivan toisenlaisesta kuvasta, mutta lumisade mahdollisti tän kuvan ottamisen. Noissa ulkokuvauksissa ei voi täysin suunnitella hommia ennen kun ruvetaan kuvaamaan. Se, että kuvataan yöllä helpottaa jo huomattavasti. Nimittäin ainakin mun pahin vihollinen ja ehkä jossain tilanteessa liittolainen eli herra tai rouva aurinko ei ole sekottamassa pakkaa ja voin valaista paikkani niin kun haluan.

Noniin, mennääs asiaan. Käytin kuvassa kahta salamaa. Molemmat salamat niin, ettei ne näy suoraan ruutuun. Joutu kyllä juoksemaan muutaman kerran kun ei uskonut, että ne oikeesti pitää olla alhaalla, lähes maan tasolla. Molemmat salamat osoittaa about suoraan laskijaan. Toinen about ton vasemmanpuoleisen ankkurin takana ja toinen piknik pöydän takana. Tehoja en nyt kirveelläkään muista, mutta muut asetukset oli näin.

 • Canon 5DmkII
 • Canon 70-200mm @ 80mm
 • Aukko 2.8
 • Aika 1/200th
 • Iso 400
 • Kuvausaika 2:45 yöllä :)
 • Hensel Porty
 • Bron Mobil

 

Joni Malmi, noseblunt

 

5Jun/11Off

Lumilautakuvien valaistusta 15

Käsittääkseni tämä on 15 postaus mun valaistusopas sarjaan. Ajattelin tälläkertaa kaivaa hieman arkistoja ja tuoda hieman vanhempien kuvien settauksia. Nyt on alkuun pakko myöntää, etten ole enää ihan 100% varma asetuksista, mutta aika lähelle kuitenkin päästään. Tämä kuva ollaan otettu Tampereella 2006 vuoden loppupuolella. Ennen kun tällä spotilla rupesin valitsemaan kuvakulmaa keskustelin Eeron kanssa mahdollisista tempuista mitä hän tekisi tuosta ylitse. Salamoiden paikkojen lisäksi kuvakulmalla tempun suhteen pitää olla joku järki. Jos miettii vaikka tätä kuvaa täysin toiselta puolelta. Tuskin kukaan haluaa laskijan selkää ja takaraivoa nähdä. Itselle laskukuvissa on tärkeetä, että näkee mistä tulee ja minne laskija menee itse tempun asennon lisäksi. Pyrin myös lähes poikkeuksestta siihen, että laskijan kasvot olisivat kuvissa.

Tässä kuvassa Ettalan Eero tekee bs rodeon ton spinen yli. Itse valotus on aikamoinen salamoiden sekamelska. Jos itse kuvan kokonaisuutta katsoo niin takana metsää valaiseva salama tekee kuvasta just ton mikä se on. Jotenkin vielä vaatteet jotka Eerolla on päällä sopii kuvan muihin väreihin. Laudan pohjakin vielä sopii männyn neulasten väreihin.

- Oikealla 2 x canon speedliteä

- Vasemmalla 2 x canon speedlite

- Spinen takaa laskijaa kohden Nikon sb-24

- Spinen takaa metsää kohden Walimexin joku akku studiosalama.

Kamera: Canon 5D
Linssi: 70-200mm @ 115mm
Aukko: 3.5
Aika: 1/125th
ISO: 400

 

Tässä vielä pari kuvaa samasta tempusta. Molemmissa kuvissa muistaakseni samat settaukset kun ekassa, paitsi taustaa valaisevan salaman puute.

Tossa oikealla näkyykin parit tuikut.

 

 

26Apr/11Off

Kalvot

Kalvot, kalvot ja kalvot. Ai, että kun tykästyin väreihin talvikuvauksissa. Oon tästä ennenkin jo vouhkannut, mutta ai, että saa kyllä kivaa väriä yökuvausten muuten niin ankeeseen värittömyyteen. Bonuksena tossa on vielä se, että samasta spotista voi ottaa useamman laskijan kanssa helpommin kuvia. Tulee katos nääs aikalailla erinäköisiä kuvia kun vaihtelee värejä...

 

Siis tää hommeli tuli nyt vaan mieleen kun käyn tuskissani viimetalven kuvasaldoa läpi. On siten aivan kauheeta kattoo varmaan paria tuhatta kuvaa ja valita niistä onnistuneet niin valotuksen kun tempunkin suhteen. Sitten pitää vielä nimetä fiksusti ja laittaa exif tietoihin kaikki tarpeellinen ja tarpeeton. Niin ja noiden lisäksi pitää tietenkin vielä katsoa värit ja muut säädöt kohdilleen... Voisin vaikka palkata ens vuonna jonkun muun tekeen tän. Kiinnostuneita?

17Feb/11Off

Lumilautakuvien valaistusta 14

Lupailin tuossa aiemmin, että teen valaistus jutun tuosta SnowExtremen kannesta. No tässähän se sitten tulee!

Lauri Heiskari - Indillä pökäleeltä toiselle

Kamera: Canon 1DmkIII
Linssi: 70-200mm @ 135mm
Aukko: 3.5
Aika: 1/800th
ISO: 1000

Tässä vielä upean piirustuksen selitykset. Salamat sojoitti about noin miten nuolet osoitaa. Tarkkasilmäinen huomaa tuon darth vaderin takana olevan pocketwizardin. Tämä siksi, että betoni plokkaa sen verran hyvin radioita, ettei suostunut välkkymään tuikut kunnolla. Muihin olikin suht suora näkyvyys kameralta.

1. Hensel Porty ammuttuna ison softboxin läpi. Salama n. 3-4m korkeudessä

2. Bron mobilight ammuttuna normikokoisen softboxin läpi. Salama n.2-3m korkeudessa

3 . Bowens Gemini ja siinä punainen kalvo edessä. Salama n.1,5m korkeudessa

4. bowens Gemini ja siinä keltainen kalvo edessä. Salama n. 1m korkeudessa

6Feb/11Off

Lumilautakuvien valaistusta 13

Sarjan 13 osa ja valoja vain 3, uskomatonta mutta totta. Olen tässä viimeaikoina käyttänyt yllättävän pientä määrää salamoita. Tosin salamoiden tehot on ollut isompana ja valojen edessä useasti softboxeja.

Sori, että oon joutunut sumuttaan ton laskijan tosta... Tän kauden juttuja eikä kuvaa olla julkaistu... Tosin kuvan olen jo myynyt mainostajalle. Toivottavasti käyttävät sitä kunnolla!

- Oikealla Bron mobil about 50x50 softboxin läpi pamautettuna. Tämä antaa itse temppuun valoa sekä tuo noi lumilieskat kuviin.
- Vasemmalla Hensel Porty 60x80 sofboxin läpi ammuttana. Tämä valaisee ehkä skidisti liikaakin tuota seinää tossa ländiksessä, mutta tarkoituksena on valaista laskijaa.
- Takana bowenssin gemini 500 keltaisen kalvon läpi ripuloituna. Tästä ei varmaan tarvi sanoo mitään?

Kamera: Canon 1DmkIII
Linssi: 24-70mm @ 24mm
Aukko: 2.8
Aika: 1/800th
ISO: 1250

Tältä se näyttää toisesta suunnasta. Tossa vieressä Bowenssin salama about täydellä teholla ja ylläripylläri keltainen kalvo päällänsä.

Tässä vielä kuva hyppyrin suunnalta. Oikella näkyy Bowenssi ja vasemmalla Hensel Porty sofboxin takana

1Feb/11Off

Lumilautakuvien valaistusta 12

Korkeelta ja kovaa, vois olla tän alaotsikko. Oon tässä jo pidenpään suosinut päävalon sijoittamista suhteellisen korkeelle. Ainakin korkeelle mitä olen aikaisimpina vuosina tottunut. Eli nyt se on about 3-4m korkeudessa. Tälläkertaa molemmat valot jotka osuvat laskijaan olivat suht korkeella ja ilman mitään sofboxeja tms. Laskijaan takaa tulevalla valolla oli myös tälläkertaa toinenkin tehtävä, nimittäin valaista lunta joka satoi. Koko hässäkän taakse vippasin vielä yhden salaman jossa oli värikalvo jolla värjäsin vielä taivaan. Näin sain tehtyä tommosen avaruus maiseman taustalle...

Laskijan ja näin ollen myös tempun olen joutunut pimittämään, sillä tätä kuvaa ei olla vielä julkaistu missään. Jätetään siis se viekä näyttämättä.

Ja valot oli about näin:

Vasemmalla päävalona
- Hensel porty
- n. 3-4m korkeudessa
- teho 3.4 (asteikko 1-6)
- välähdyspää on suunnattuna aika ylös, tällä saan etualan niin, ettei se pala puhki ja samalla laskijaan suhteessa taas enemmän valoa. Jos välähdyspää olisi suunnattuna suoraan tai hieman alaviistoon etuala palaisi puhki ja laskija alivalottuisi.

Takana oikealla
- Hensel porty
- n. 2.5-3m korkeudessa
- teho 3.0 (asteikko 1-6)

Takan Takana
- Bron mobil
- aivan maantasalla
- teho 10, eli täydet
- päällä värikalvo

Kamera: Canon 1DmkIII
Linssi: 70-200mm @ 110mm
Aukko: 3.5
Aika: 1/500th
ISO: 500

19Dec/10Off

Lumilautakuvien valaistusta 11

Tuossa viimeviikolla postailin Snowboarder magin julkaisemasta kuvasta. Ajattelin, että voishan senkin kuvan valaistuksesta kirjottaa muutamat sanat.

1 . Hensel Porty, about 2-3 metrin korkeudella. Tämä salama on päävalon lähde hyvinkin pitkälti
2. Walimexin joku halpis studio flässi sateenvarjon läpi ammuttuna. Tästä salamasta tulee ihan ihan pikkusen valoa, ettei mee ihan toi tunnelin suu tukkoon. Tätä tuskin edes huomaa, eli kaippa sitä ei edes olis tarvittu siellä, hahahaha....
3. 2x canonin 550ex pikkusalamaa antamaan valoa laskijaan
4. 2x nikon sb24 salamaa antaa valoa hieman laskijaan, mutta suurimmaksi osaksi tuohon takana olevan taloon.

Kamerana tässä 1DmkIII ja linssinä 15mm fisheye. Aika 1/200th ja aukko 2.8. Isoherkkyys on 200

Tässä vielä muutamat kuvat spotilta. Saa vähän kuvan miltä siellä näytti.

Ländis näyttää tältä. Ylhäältä näkyykin salaman völähdys.


Tältä sitten gäpin välistä. Alhaalta näkyykin henselin portyn välähdys.

29Nov/10Off

SX – Rakasta lautaasi – Heikki Sorsa – Osa 8/8

Uusimmassa SnowExtreme lehdessä oli artikkeli missä lumilautailijat esittelivät lautojansa. Kuvat otettiin tänävuonna treffiteemalla. Eli laskija treffeillä lautansa kanssa. Ajattelin, että joitain lukijoita saattaa kiinnostaa miten kuvat ollaan otettu.

Kamera: Canon 1DmkIII
Linssi: 17-40mm @ 40mm
Aika: 1/80th
Aukko: 4
Iso: 800
Kuvauspaikka: Klaus K.
Muuta: Kaksi Bowenssin salamaa toinen valaisee takana olevan makkarin ja toinen tossa vasemmalla suht korkeella. Heikin kuvasin kahteen kertaan tähän hommaan. Nimittäin otin aikasemmat kuvat ja jostain syystä joko tuhosin ne tai sitten en vaan jostain syystä kopioinut niitä kortilta. Pitäs varmaan skarpata ettei kävis näin. No onneks Heikki oli himassa ja homma onnistui uusiksi iisisti.

Heikki Sorsa

28Nov/10Off

SX – Rakasta lautaasi – Stepchild – Osa 7/8

Uusimmassa SnowExtreme lehdessä oli artikkeli missä lumilautailijat esittelivät lautojansa. Kuvat otettiin tänävuonna treffiteemalla. Eli laskija treffeillä lautansa kanssa. Ajattelin, että joitain lukijoita saattaa kiinnostaa miten kuvat ollaan otettu.

Kamera: Canon 1DmkIII
Linssi: 17-40mm @ 34mm
Aika: 1/800th
Aukko: 7.1
Iso: 50
Kuvauspaikka: Laattapiste, Vantaa
Muuta: Tää on tän sarjan mustalammas. Eli Stepparilla ei ollut laskijaa Suomessa ja halusimme sen silti esitellä lehdessä. Päätimme, että tää saa olla sellanen juttu, että lauta etsii seuraaa. Mietittiin päät puhki miten tää kuvattais. Olin käynyt joskus vuosi sitten ostaas himaan laattoja laattapisteestä ja muistelin, että siellä sisällä oli jotain kylpyammeita ja muita kivoja juttua. Käytiin siellä kysymässä ja ne laittoi meille pihalle ison jacuzzin kuvaus kuntoon. Tää kuva on myös ainoa kuva jota ollaan photoshopattu.

Stepparin lauta Laattapisteen jacuzzissa!

Valoa kansalle!

Kuten sanoin, tämä oli ainoa kuva jota photaroitiin.

Layerit. Kuten näkee oon ottanut monesta eri kuvasta ja kuvan valoituksesta tiettyjä kohtia kuvaan. Esim taustan höyryt on muutamassa kohtaa sekä etualan vettä ollaan fiksattu. Ei mitään järisyttävää photarointia, mutta semmosta pientä, että saa vähän lisä kivaa!

27Nov/10Off

SX – Rakasta lautaasi – Juuso Laivisto – Osa 6/8

Uusimmassa SnowExtreme lehdessä oli artikkeli missä lumilautailijat esittelivät lautojansa. Kuvat otettiin tänävuonna treffiteemalla. Eli laskija treffeillä lautansa kanssa. Ajattelin, että joitain lukijoita saattaa kiinnostaa miten kuvat ollaan otettu.

Kamera: Canon 1DmkIII
Linssi: 24-70 @ 46mm
Aika: 1/13th
Aukko: 11
Iso: 1250
Kuvauspaikka: Bella ciao, Sello
Muuta:  Setup kuva kertoo kaiken valaistuksesta. Tän kuvan jälkeen otettiin muutamat potretit vielä kauppakeskuksen puolella. Kas kas kummaa yli-innokas vartija yritti tulla pätemään. Rupesi heti spekuloimaan, että millä luvilla kuvaan ja sen semmosta. Ilmoitin hänelle, että mää saan kuvata tässä ja diippa daappa ja dillandaa. Meni stevari hiljaiseksi kun ei pystynytkään pätemään ja heittämään mua pois.

Juuso Laivisto

26Nov/10Off

SX – Rakasta lautaasi – Eero Ettala – Osa 5/8

Uusimmassa SnowExtreme lehdessä oli artikkeli missä lumilautailijat esittelivät lautojansa. Kuvat otettiin tänävuonna treffiteemalla. Eli laskija treffeillä lautansa kanssa. Ajattelin, että joitain lukijoita saattaa kiinnostaa miten kuvat ollaan otettu.

Kamera: Canon 1DmkIII
Linssi: 70-200mm @ 70mm
Aika: 1/640th
Aukko: 4,5
Iso: 500
Kuvauspaikka: Lauttasaari, Helsinki
Muuta: Tää oli skidisti haasteellisempi toteuttaa. Olin kuvaamassa Eeron kanssa kahdestaan ja haluttiin, että Eero ja lauta keinuu samaa vaihtia. Tehtiin homma niin, että laitoin kameran jalustalle ja laukasin sen pocketwizardeilla ja toiset wizardit sitten lauko salamat. Itse sitten pistin laudalle vauhdit ja hyppäson pois kuvasta.

Eero Ettala

Multimax + Multimax Kamera trickerinä ja TT5 salamoita laukomassa.

25Nov/10Off

SX – Rakasta lautaasi – Eero Niemela – Osa 4/8

Uusimmassa SnowExtreme lehdessä oli artikkeli missä lumilautailijat esittelivät lautojansa. Kuvat otettiin tänävuonna treffiteemalla. Eli laskija treffeillä lautansa kanssa. Ajattelin, että joitain lukijoita saattaa kiinnostaa miten kuvat ollaan otettu.

Kamera: Canon 1DmkIII
Linssi: 17-40mm @ 23mm
Aika: 1/40th
Aukko: 6.3
Iso: 1000
Kuvauspaikka: Sellon biorex
Muuta: Kaksi Bowenssin salamaa ja setup kuvasta näkyy miten salamat on. Vasemmalla isompi softboxi ja oikeella skidimpi. Täällä Biorexissä oli aivan mahtava henkilökunta. Saatiin about 15 minuutin varoitusajalla tämä sali käyttöömme. Yleisesti ottaen tää oli jotenkin hankala paikka kuvata. Noita punaisia kaiteita oli joka suunnassa ja halusin kuitenkin saada jotenkin esille, että ollaan leffateatterissa. Paikka ei kuitenkaan näytä tavanomaiselta leffateatterilta...

Eero Niemelä

24Nov/10Off

SX – Rakasta lautaasi – Enni Rukajärvi / Burton – Petja Piiroinen / Flow – Osa 3/8

Uusimmassa SnowExtreme lehdessä oli artikkeli missä lumilautailijat esittelivät lautojansa. Kuvat otettiin tänävuonna treffiteemalla. Eli laskija treffeillä lautansa kanssa. Ajattelin, että joitain lukijoita saattaa kiinnostaa miten kuvat ollaan otettu.

Kamera: Canon 1DmkIII
Linssi: 24-70 @ 32mm
Aika: 1/40th
Aukko: 6.3
Iso: 640
Kuvauspaikka: Hilton lentokenttä
Muuta: Kaks bowenssin salamaa. Setuppi näkyykin hyvin alla olevasta making of kuvasta. Tää oli aika spiidi-gongales kuvaus. Kävin 30minuuttia ennen kuvausta Hiltonista kysymässä luvan kuvauksista. Sitten ajoin terminaali ykkösen eteen kun Enni ja Petja tuli euroreissulta Suomeen. Kamat autoon ja ajo n.500metrin päähän Hiltonin pihaan. Nopeesti laudat bägeistä ja mun kamat pystyyn. Koko kuvaukseen meni about 10minuuttia. Otin yhteensä 13 kuvaa joihin lasketaan muutama valotustesti ja alla oleva making of kuva. Turha sitä turhaan painaan nappia...

Enni Rukajärvi ja Petja Piiroinen

23Nov/10Off

SX – Rakasta lautaasi – Ali Toppinen – Osa 2/8

Uusimmassa SnowExtreme lehdessä oli artikkeli missä lumilautailijat esittelivät lautojansa. Kuvat otettiin tänävuonna treffiteemalla. Eli laskija treffeillä lautansa kanssa. Ajattelin, että joitain lukijoita saattaa kiinnostaa miten kuvat ollaan otettu.

Kamera: Canon 1DmkIII
Linssi: 17-40 @ 22mm
Aika: 1/500th
Aukko: 4
Iso: 100
Kuvauspaikka: m/s zätöpöök
Muuta: Kaksi Bowenssin salamaa. Toinen tuossa vasemmalla alhaalla ilman mitään valonmuokkaimia ja toinen oikeella ylhäällä softboxin kanssa. Tää oli varmaan eka kerta kun mulla oli assari auttamassa. Tuli kyllä huomattua, että kyllä apukäsistä on oikeesti apua. Tossa kuvan alla vielä making of kuvia.

Ali Toppinen - Icon

Assari työssä

22Nov/10Off

SX – Rakasta lautaasi – Niki Korpela – Osa 1/8

Uusimmassa SnowExtreme lehdessä oli artikkeli missä lumilautailijat esittelivät lautojansa. Kuvat otettiin tänävuonna treffiteemalla. Eli laskija treffeillä lautansa kanssa. Ajattelin, että joitain lukijoita saattaa kiinnostaa miten kuvat ollaan otettu.

Niki Korpela - Forum

Kamera: Canon 1DmkIII
Linssi: 70-200mm @ 70mm
Aika: 1/15th
Aukko: 10
Iso: 1600
Kuvauspaikka: Sellon Bowlcircus
Muuta: Kaksi Bowenssin salamaa. Vasemmassa alakulmassa näkyykin toisen salaman jalka. Tää salama oli about 1.8metrin korkeudessa ja siinä oli 50x50cm kokoinen softboxi. Toinen salama oli hieman Nikin takana tuolla oikeella ja se oli about 2-2.5metrin korkeudessa ja siinä on skidisti isompi softboxi.

21Nov/10Off

Pokkarilla parempia kuvia – Panasonic DMC-LX2

hahahahah, kuinka kuiva otsikko. Vois olla jonkun valokuiva kirjan nimi... No anyways tää vois olla tohon "lumilautakuvien valaistus" sarjaan kuuluva. Onhan kuvassa lumilautailija, kuva otettu lumilautakuvaus reissulta ja kuva julkaistu lumilautalasifirman mainoksessa / julisteessa!

Ajeltiin muutama vuosi sitten Salt Lake Citystä Utahin osavaltiosta Snoqualmie nimiseen hiihtokeskuskeen Washingtonin osavaltioon. Matkaa kertyy reilut 800mailia, eli n.1300kilsaa. Alkoi jossain vaiheessa matkaa tylsistyttämään ja kelasin, että vois vaikka testailla pokkaria. Ottelin ensin vastaantulevista autoista semmosia väri viirukuvia pitkällä valoituksella. Sitten mietein, että olis varmaan kiva jos autokuskikin olis kuvassa valoisa. Rupesin testailemaan eri vaihtiksia miten saisin siistin valon kuskiin, eli Ettalan Eeron. Otin mun canonin 550 salama ja otin kameralla vähän alle minuutin valoituksen niin, että saan vastaantulevista autoista viirut. Vaikka laitoin salaman tehot minimille tuli valoa aivan liikaa. Siinä matkalla sitten ihmettelin miten saisin pehmeämpää valoa ja testailin eri matskuja salaman eteen. Lopulta vippasin wc-paperia läjän salaman eteen ja sitten natsas. Salaman väläytin ihan manuaalisesti kädellä.

Kamerana tässä on Panasonic DMC-LX2 ja aikana 50s ja aukkona 5.6 ja isoherkkyys 100.

Eero Ettala ajelemassa autoa ameriikoissa.

Salama paketoituna paperiin tossa kojelaudan yläpuolella.

21Nov/10Off

Lumilautakuvien valaistusta 10

Liian pitkään on mennyt, että oon saanut aikaan tähän sarjaan jatkoa... Mutta tässä tulee Jeremy Jones kuvattuna NorthStar at Tahoe hiihtokeskuksessa muutama vuosi sitten. Northstarin pojat oli tehnyt meille tollasen wallride to wallride hässäkän.

Jeremy Jones wallride to wallride at Northstar at tahoe

Kamerana mulla oli tässä 1DmkIII ja linssinä 70-200mm ja se zoomattuna 95mm kohtaan. Ton kameran salamasynkkaus on speksien mukaan 1/250th, mutta hyvinkin pitkälti kaikissa tilanteissa sillä pystyy kuvaamaan 1/320th ilman, että jää osa ruudusta valaisematta.

Salamasettaukset oli näin.

1. Canon 550ex suoraan hyndän takaa ylöspäin niin, että saadaan laskijaan ahaaltapäin valoa.
2. Hensel Porty antamaan yleisvaloa koko hässäkkään.
3. Canon 550ex oikealta reunalta antamaan ihan skidisti valoa etupökäleeseen.

Ilmasto vaihteli tuona päivänä aika paljon. Välillä paistoi pikkusen aurinko ja välillä tuli lunta täysillä. Tuolta oli mageet maisemat välillä kun laaksossa paisto aurinko ja tuli kunnon lumimyrskyjä samalla. Muutekin hyvät muistot päivästä. Nortstarin pojat toi meille ison kasan kunnon paksupohjaisia pitsoja ruuaksi suoraan rinteeseen. Tää oli siis Mack Down productionssin kuvaukset jossa oli laskijoina Heikki ja Eero suomalaisesta ja sitten Jeremy Jones, Seth Huot ja Aaron Biitner meidän crewissä. Muita kuvaajia tuolla oli Rob Mathis ja jos oikein muistan niin Mark Welsh valokuvia ottamassa sekä Jaakko Itäaho, Brad Kremer ja itse Mike McEntire.

Tässä vielä muutamat makingof kuvat ko. päivältä.

Jeremy Jones sheippaamassa hyndää. Taustalla maisemia joista puhelin ylempänä

Jaakko Itäaho ja Brad Kremer safkiksella

1Sep/10Off

Lumilautakuvien valaistusta osa 9

Noniin, jatketaan vielä tätä sarjaa. Tälläkertaa taas kuvataan perus pimeymessä jossa vallitsevaa valoa on vain katulamput joista nyt ei pahemmin ole haittaa.

Risto Ruokola, rock fs revert

Tässä kuvassa mulla on salamat molemmilla puolilla about keskellä tota pömpeliä ja n.2-2.5m korkeudessa. Sitten tuolla laskijan takaa vielä yks salama pamahtaa niin, että se valottaa nuo lumet jotka pöllähtelee laudan päältä. Ite käytän sillon tällön tällästä takavaloa nostamaan laskijan esiin taustasta.

1Sep/10Off

Lumilautakuvien valaistusta osa 8

Jatketaas tätä sarjaa simppelillä valotuksella. Tämä on täysin kertausta valaistus oppaan osa 6 tekniikkaan. Eli valoitetaan salamalla vain osan kuvasta ja annetaan vallitsevan valon valaista loput. Valotusaika on tässä 1/500th

Tässä tapauksessa mulla on mun Henselin Porty ja Bron mobilight tuon vasemman hyppyrin nokan takana osoittamassa suht suoraan ylös ja ammun lähes täydellä teholla.

Lauri Heiskari

1Sep/10Off

Lumilautakuvien valaistusta osa 7

Jatketaan taas tätä sarjaa lumilautakuvien valaisusta. Tälläkertaa vuorossa JP Walkerin temppu Itäkeskuksen citymarketin takapihalta.

JP Walker - fsrock

Tässä kuvassa olen käyttänyt lähes kaikki salamat mitä mulla oli tuollahetkellä käytössä. Onneksi olen saanut lisää tavaraa käyttöön, joten nyt saisi vähän paremmin valaistua paikan.

Eli kuva on valoitettu täysin kahdesta suunnasta olevilla salamoilla. Vasemmalla puolella oli salamat tuon kävelytien vasemmalla puolella ja aivan tuolla takana näkyvässä matalassa harmaassa kaiteessa kiinni niin, että laskija pääsi vapaasti liukumaan niiden välistä. Oikealla puolella sama homma, eli salamat n. 3m erikseen toisista. Tässä kakkos kameran kuva ja selitykset missä salamat.

kakkos kameran kuva

Laskijan jalasta ja selästä huomaa miten tuommoinen sivuista tuleva valoitus vaikuttaa, eli ihan keskelle tulee tumma kohta johon salama ei pahemmin osu. Vauhdit tähän temppuun otettiin mun tekemällä spedelingolla... Tässä vielä muutama kuva siitä touhusta

Simon Chamberlain operoimassa linkoa...

JP Walker narussa kiinni!

18Jul/10Off

Lumilautakuvien valaistusta osa 6.1

Vaikka tää mun valaistus sarja onkin lumilautailua niin mennään yhdellä skedekuvalla. Otetaan vaikka aasin sillaksi semmoset, että kuvassa on lumilautailija Eero Ettala ja ramppi mistä kuva on on lumilautailija JP Walkerin ja kaiken lisäksi taustalla näkyy lunta. Eiköhän se riitä...

Kuvan valaistus on hyvinkin simppeli. Yksi salama tuossa kuvan oikealta puolelta. Salamana Henselin Porty. Välähdys aika on hyvinkin pitkä, eli 1/200th ja liike-epäterävyyden tuleminen kuvaan on hyvinkin lähellä. Tässätapauksessa Eero tulee suht suoraan kameraa kohden joten liike ei ole niin nopeaa. Toki salamakin pysäyttää hyvin, mutta vallitsevaa valoa on tosi paljon vielä joka taas sitten antaa liikkeelle voimaa.

1/200th ja f6.3

Laitetaan samasta kuvasta vielä toinen versio. Tollanen kivasti rusehtava..

18Jul/10Off

Lumilautakuvien valaistusta osa 6

Vaikka aurinko paistaa ja on lämmintä mää en voi unohtaa talvea. Nyt lähetellään kovaa vauhtia kuvia lehdille ympäri määilmaa. Mutta tässä talvea odottaessa voiskin käydä vähän kuvien valaistusta läpi.

Aloitetaan nyt kesällä hyvinkin simppelillä hommalla. Tätä kannattaa käyttää myös skedekuvissa ja miksei muissakin jos vaan sommittelulta sopii. Toki jos omistaa uudet pocketwizardit niin ei tarvitse edes sommittelua ajatella.

Elikkäs valotetaan ruutu salamasynkkausta nopeammalla ajalla. Tässä kuvassa aika on 1/640th ja salamat pamauttamaan itsestäni vasemmalta puolelta suoraan laskijaan. Kuten huomaatte edellistalvena mulla ei ollut uusia wizardeja ja näin ollen vain laskija on valoittunut "oikein" ja botski onkin tumma.

Aika 1/640th ja aukko 6.3. Kuvassa Eero Ettala ja temppuna Method

Eli ainakin canonin kameroissa suljin menee niin, että jos aika on yli salamasynkan eli 1/250th salamanvalo ehtii vaan ruudun yläosaan. Kandee testailla himassa miten oma kamera käyttäytyy. Sitten vaan kuvaamaan kamera oikeassa asennossa saadakseen valot sinne minne haluaa.

6Feb/10Off

Lumilautakuvien valaistusta osa 5

Otetaan tälläkertaa hieman haastavampi valotus esille. Tässä JP Walker vetelee wallridestä jotain mäkkäriä ulos. Mielenkiintoinen temppu valinta. No mutta mennääs oleelliseen, eli valotukseen. Videokuvaajalla oli aika monta tuhatta wattia rumaa halogeeni valoa kuvauksissa. Tälläkertaa käytin sellaista punaista kalvoa jolla mätsäsin mun salamavalojen värilämpötilan halogeenien kanssa samaksi. Oliskohan kelvin sitten asetettu n.3300 asteen hujakoilla. Halusin valoittaa koko kuvan suht tasaisesti. Ihan en onnistunut sillä oikealle yläs jäi mustaa jonkin verran. Tämä siksi, että multa loppui salamat tai tehot kesken.

Tätä kuvaa lähdin rakentamaan niin, että ensin laitoin salamat 3 ja 4 paikoilleen. Varmistelin näillä, että kuvan oikea reuna sekä takimmaisen sillan keltaiset pökäleet saadaan valaistua. Sitten salama 1 paikalleen. Tän kanssa oli vaikeuksia. Oli tosi vaikea löytää sopiva valoteho ja laajuus kuvaan. Hieman toi silta tuossa ylhäällä on palanut jo puhki, mutta ei kait kaikkea voi aina saada kuntoon. Tän jälkeen settasin vielä salaman nro. 2 tonne antamaan pikkusen lisäpotkua laskijan taakse. Täältä tulee muutenkin jo skidisti valoa, sillä videokuvaajan 2000w tekee jo ihmeitä kuvassa.

1. Hensel Porty

2. Canon 550ex

3. Nikon speedlite x2

4. Canon 550 x2

Kuvassa siis JP Walker. Tämä kuva on ollut Stepchild snowboardsin mainoskuvana kuluvana talvena.

Laitetaan tähän vielä pikkunen galleria samasta tempusta, eri kuvakulmista. Näkee sitten vähän miltä se näyttää muualtakin. Mulla oli nimittäin tällä spotila 3 kameraa. Elikkäs yks pääkamera jolla laukasin salamat ja 2 jalustalla ollutta kameraa. Toinen laajiksella ja toinen tilt-shiftin kanssa.